Rabu, 17 November 2010

Cheng Ho Expo 2010: Preview Al-Qur'an Emas Bernilai RM300 juta'

Pameran Al-Qur'an Terpanjang Di Dunia Di Cheng Ho Expo 2010 Bernilai RM 300 Juta Dipamerkan
Buat pertama kalinya, orang ramai khususnya rakyat Kelantan dapat menyaksikan secara lebih dekat al-Quran terpanjang di dunia yang bakal dipamerkan dalam Ekspo Cheng Ho bermula 21 hingga 26 November ini.

Pameran Al-Qur'an termahal di dunia yang ditulis dengan tangan di atas tembaga bersalut emas, bernilai RM300 juta akan menjadi tarikan sempena Cheng Ho Expo 2010.

Lebih bertuah, al-Quran sepanjang 209 meter dan 1.15 meter lebar itu dipamerkan kepada orang ramai buat pertama kali setelah ia disiapkan dalam masa dua tahun dengan menggunakan kudrat 80 pekerja tempatan.

Keunikan al-Quran itu adalah beberapa tarikan utama yang bakal dipersembahkan kepada orang ramai sepanjang enam hari expo yang berlangsung di perkarangan Stadium Sultan Muhammad ke-IV.Bagi tujuan itu, Sinar Harian dengan kerjasama penganjur Expo Cheng Ho dan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa melakukan lawatan ke negara China baru-baru ini bagi meninjau persiapan bakal peserta expo berkenaan sebelum ketibaan mereka 21 September ini.

Ketika ditemui di tapak Expo Dunia 2010 di Shanghai, pemilik al-Quran berkenaan, Eusof Yin berkata, pihaknya bersedia untuk ke Kelantan kerana ingin berkongsi bersama anugerah ciptaan tuhan itu.

“Al-Quran ini dibuat dari kertas yang digunting, ini merupakan seni pertukangan dari China yang sangat menarik untuk dikongsi, secara tidak langsung ia satu kerja dakwah,” katanya yang pertama kali membuka gulungan al-Quran untuk tatapan rombongan dari Kelantan ini.


Perutusan Khas Sempena Aidiladha 1431 Hijrah


PERUTUSAN HARI RAYA AIDIL ADHA HIJRAH 1431

17 NOVEMBER 2010 DARI AHLI PARLIMEN BUKIT GANTANG

MERANGKAP AHLI DEWAN UNDANGAN NEGERI PASIR PANJANG

YB DATO’ SERI IR. HJ MOHAMMAD NIZAR BIN JAMALUDDIN


LABAIK ALLAHUMA LABAIK (aku datang kpd Mu ya Allah, Aku datang)

LABAIKA LAA SYARIIKALAKA LABAIK (aku datang dgn tidak mensyirikan Engkau, aku datang) INNAL HAMDA (sesungguhnya segala puji-pujian) WANI’MATA (sesungguhnya segala nikmat) LAKAWALMULK., LAA SYARIIKALAK(dan sesungguhnya kerajaan hanyasanya milik Engkau. Tidak ada sekutu bagi Engkau)

Assalamualaikum dan salam aidil adha


Rukun Islam yg kelima fardhu haji antara lain menumpukan perhatian kepada setiap orang Islam supaya bersiap sedia untuk menghadapi maut dengan tidak mensyirikan Allah tatkala ajal telah sampai apabila dijemput oleh malaikat maut nanti. Disaat itu perkara yg paling penting disisi Allah ialah hamba itu tidak mensyirikan Allah sebagaimana yg terkandung dalam kalimah talbiah yg tersebut diatas. Kalimah Talbiah ini dibaca oleh setiap para haji bila meninggalkan rumah untuk ke tanah suci.


Nabi IbrahimAS bersama istri siti Hajr dan anak kecil Ismail AS mengharung kehidupan mengesakan Allah dalam suasana getir hatta diuji dgn mengorbankan puteranya Ismail AS pun sanggup ditaati dan dituruti tanpa soal, sangsi dan keberatan. Semua ini dilakukan bagi merealisasikan tuntutan talbiah tersebut.


Maha pentingnya rukun haji ini dgn tidak mengecilkan rukun Islam yg lain, sehingga Allah memaktubkan satu surah bernama Al-Hajj (surah 22) dalam Al-Quran sedangkan rukun2 lain tidak dinamakan As-Solah, As-Saum, As-Zakah sebagai surah khusus. Malangnya akibat perubahan dan ketempangan pengurusan dan pentadbiran pemerintahan yang ada menjadikan rukun Haji ini seolah2 tidak diraikan sebagai satu rukun yang berperanan setiap ketika dalam kehidupan sesaorang Muslim. Oleh kerana maut ini terjadi pd bila2 masa, maka amat wajarlah segala persiapan dibuat dan berwaspada pada setiap ketika agar kita tidak terjebak dengan pebuatan atau amalan berunsur syirik.Bagi mencapai tujuan ini , talbiah tersebut melakarkan 3 formula supaya kita dapat mengelakan bersyirik dgn Allah.


Pertama hendaklah kita I’tiqadkan semua pujian kepada Allah dan tidak kpd makhluq. Jangan pula kita memuji benda, alat, system, orang, pangkat, parti, peraturan dll sebagai memberi bekas dalam kehidupan kita.


Kedua hendaklah kita mengi’tiqadkan dan yakin bahawa semua ni’mat dari Allah. Dari sebesar2 ni’mat beriman, bertaqwa dan Islam sehingga sekecil2nya termasuk sihat, pancaindera zohir dan bathin, keluarga , harta benda, rasa, dengar, makan, minum, lapar, kenyang, lena dan banyak lagi.


Ketiga hendaklah memastikan dan mengembalikan kerajaan atau pemerintahan termasuk dalam sosial politik milik Allah. Sistem dan peraturan, perundangan, pimpinan dan kekuasaan hendaklah berteraskan segala aspek yang diunjurkan Islam seperti adil, amanah, amar ma’ruf nahi mungkar. Sebagaimana yang termaktub dalam surah hajj itu sendiri pada ayat 41 yg bermaksud: “Ia itu (umat islam) yg jika Kami berikan kekuasaan memerintah dibumi nescaya mereka mendirikan sembahyang serta menguruskan zakat dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang dari melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar . Dan ingatlah!bagi Allah jualah kesudahan segala urusan”.


Kesimpulanya, segala perbuatan dan peraturan haji itu sendiri melambangkan proses menghadapi maut. Kain ihramnya, ukufnya, talbiahnya, sembelihanya, takbir rayanya dll adalah manifestasi kearah persiapan menghadapi maut. Oleh yg demikian bagi memastikan kita tidak bersyirik sewaktu menghadapi ajal, marilah kita bertekad dan berusaha-amal agar ketiga2 perkara penting tadi dikembalikan kepada Allah SWT. Ia itu pujian, ni’mat dan kerajaan hanyasanya kepunyaan dan milik Allah SWT.


Selamat menyempurnakan ibadat penyembelihan. Allahu Akbar 3x walillahil hamd.


Wasalam. Sekian.


YB Dato’ Seri Ir Hj Mohammad Nizar bin Jamaluddin
Hanzalah : Yang Dimandikan Malaikat


Salah seorang sahabat serta jurutulis Rasulullah SAW yang terkenal ialah Abu Hanzalah bin Ar Rabie. Ketika peperangan Uhud meletus beliau baru saja dinikahkan. Oleh karena itu Rasulullah mengecualikan beliau dari turut serta ke medan peperangan. Inilah cara Rasulullah untuk merayakan kebahagiaan sahabat baginda.

Namun ketika Hanzalah terjaga dari tidurnya, beliau mendengar gendang perang dibunyikan begitu kuat sekali.
Melalui seorang sahabatnya beliau mendapat berita bahwa tentera Islam mendapat tantangan yang hebat
dan dalam keadaan terlalu genting.

Tanpa membuang waktu lagi Hanzalah lalu memakai pakaian perang lalu mengambil pedang. Dia menuju ke medan
tempur tanpa sempat mandi junub.

Maka terjadilah pertempuran hebat sehingga banyak dari pihak Islam yang gugur syahid. Pihak musuh telah
menyerang dari belakang. Akhirnya Hanzalah turut menjadi korban dalam keadaan sedang junub.

maka Rasulullah SAW pun melihat mayat Hanzalah dimandikan oleh para malaikat seperti mana tercantum dalam
sabdanya: “Aku melihat diantara langit dan bumi para malaikat memandikan mayat Hanzalah dengan air dari awan
di dalam bejana perak.”

Para sahabat tercengang-cengang mendengar ini. Salah seorang dari mereka, Abu Said Saidi lalu pergi melihat
mayat Hanzalah. Wajah Hanzalah kelihatan tenang. Dari rambutnya kelihatan titisan air berlinangan turun.
Sungguh beruntung Hanzalah mendapat layanan yang begitu istimewa dari malaikat. Tidak pernah terjadi
dalam sejarah seorang syahid dimandikan dengan cara yang luarbiasa ini. Malahan matinya sebagai syuhada
menjadikan ia sebagai penghuni syurga tanpa dihisab.

subhanallah…


Handzalah - Lirik Lagu Rabbani

Relakanlah perpisahan kita ini
Iringailah pemergian daku nnti
Dengan doa yang tidak berhenti
Moga Islam terus berdiri

Usapilah genang airmata kasih
Senyuamanmu penguat semangat daku
Andai kita tak jumpa lagi
Ku semai cintamu di syurga

Bepisahlah dua jiwa
Meninggalkan kuntum cinta
Mekar di istama taqwa
Menyahut panggilan Allah

Dengan nama Mu Allah yang Maha Gagah
Langkah ku atur pasrah daku berserah
Menangkanlah kaum Muslilin
Hancurkanlah kaum musyrikin

Demi Islam ditegakkan

Hanzalah pergi ke medan jihad
Bersama dengan para sahabat
Bertempur hebat penuh semangat
Sehingga dia syahid akhirnya

Turunlah Malaikat ke bumi
Mandikan jasadnya simpati
Sucilah jasadnya mewangi
Diarak rohnya ke firdausi

Hening malam menyaksikan
Korban cinta dua insan
Baru diijab kabulkan
Rela menyahut seruan
Demi islam ditegakkan
Jihad menjadi pilihan

Hanzalah pergi ke medan jihad
Bersama dengan para sahabat
Bertempur hebat penuh semangat
Sehingga dia syahid akhirnya

Turunlah Malaikat ke bumi
Mandikan jasadnya simpati
Sucilah jasadnya mewangi
Diarak rohnya ke firdausiSumber : http://camelisonta.wordpress.com/2008/03/09/yang-dimandikan-malaikat/