Selasa, 30 November 2010

Wahai diriku...serta rakan2ku..ketahuilah apa itu dunia fana?

Pernahkan kita hari ini mengambil sedikit waktu yang ruang memikirkan akan kefanaan hidup di dunia ini. Dunia ini penuh dengan tipu daya, bak fatamorgana. Kasyikan nafsu yang bergelora, Hiburan yang melampau-lampau, dan berbagai-bagai. Semuanya itu hanyalah khayalan semata-mata.

Agama itu nasihat. Maksudnya agama memberi kita jalan yang lurus dan membetulkan kita dari jalan yang salah. Tatkala banyak manusia cuba lari dari agama, banyak penemuan Sains Moden Menyokong agama. Nah! Bukan sahaja dari sudut rohaniah dan lahiriah, bahkan menyokong bahawa dunia ini hanyalah fana.

"Dan Kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui." 404: 64

Al-quran tegas menyatakan bahawa hidup ini tidak lain tidak bukan hanya sekadar permainan. Bahkan Rasulullah SAW sendiri menyatakan dalam satu hadis yang mafhumnya berbunyi. Sesungguhnya kehidupan di dunia ini laksana air yang tinggal di jari kamu apabila kamu mencelup jari kamu ke dalam lautan yang luas. Selebihnya itu adalah akhirat.

Andai kata ramai di antara kita masih tidak yakin dengan hidup selepas mati. Bersegeralah bertaubat dan menyesal. Cubalah kita lihat bagaimana Allah SWT perumpaaan kehidupan di dunia ini laksana keadaan tanah yang kering. Allah SWT hidupkan tanah yangkering dengan menurunkan hujan. Dengan kekuasaan-Nya maka keluarlah bermacam-macam jenis hidupan dan tumbuhan. Dan dengan kekuasaan-Nya, Allah mampu mematikan segala-galanya. Fikir-fikirkanlah.

Allah menceritakan bagaimana Dia menciptakan manusia melalui surah Al-Mukminun. Dia jua menceritakan bagaimana manusia itu pada suatu hari akan dibangunkan semula. Jelaslah bahawa pengetahuan Allah itu Maha Luas. Tiada tolok bandingnya. Sedangkan pengetahuan manusia amat terbatas.

Manusia hidup dalam kegelapan. Ada yang mendapat hidayah dan ada jua yang sesat. Beruntunglah golongan yang sentiasa berusaha memperoleh hidayah. Meraka menjadikan kehidupan dunia ibarat tapak semaian dan jual beli pahala yang berpanjangan. Mereka yakin hasil mereka akan dituai pada suatu masa di hadapan rabbul Jalil.

Sains benar-benar mengakui kewujudan Tuhan dan Hari Akhirat. Teori 'Big Bang', teori "expansion of universe' dan jua teori kehancuran cakerawala sudah jelas dipampang pada kaca TV sekarang. Bukannya ia suatu perkara yang susah difahami, cumanya hati manusia masih gelap untuk menerimanya. Andai semuafaha, nescaya amanlah dunia ini. Tenanglah hati semuanya. Ayuh kita menginsafi keadaan hari akhirat kelak yang begitu dahsyat. Terlalu dahsyat untuk dibayangkan. Ibu yang menggandung biasa menyayangi anaknya, tapi pada hari kiamat kelak anaknya ditinggalkan begitu sahaja. Wallualam

mErPaTi SeNja

AWAK!
  aku tak ingin menangis, namun selalu saja tak dapat bertahan. lalu satu per satu kepaknya pergi, sayup meninggalkan suara yang samar di telinga. Bergema, seolah tak ingin berakhir. Engkau pergi diam-diam, tapi masih disini. Engkau membunuhku, dengan membiarkanku hidup dan tabah. Biarlah , engkau bukan milikku. Tuhan hanya menitipkanmu sejenak, untuk kuberi kebahagiaan, meski lewat tangisku.

Aku sadar bahwa tiada sesuatupun yang kumiliki selamanya, bahkan jiwa dan tubuh yang sekarang merengkuhmu dari jauh. Yang mendoakanmu setulus hati tanpa mengharap apapun. sebab bila engkau bahagia, maka bekalku akan semakin membuatku bertahan hidup. Untukmu..

sebuah janji telah terucap. dan bagiku untuk selamanya. Takkan pernah kuingkari meski karenamu rasa ini mati, semesta saksiku yang abadi. aku takkan pergi , sebab aku masih punya tenaga untuk sekedar berlutut di depanmu. Mencium lembut punggung tanganmu yang selalu menyemat rindu. Meski hanya mimpi, aku bukan siapapun..

akankah kau mengizinkanku untuk terus menyayangimu. Meski kutahu luka akan kembali. Bolehkah aku mendoakanmu lagi setiap malam, disaat kau masih terjaga dan tak terbersit namaku disana. jangan menyanggah, sebab aku tahu arti hadirku, sebab aku paham. Bahkan ketika aku sakit, ada yang lebih perih adanya.

Kubuka pintu itu selebar yang aku bisa. Kubiarkan masa lalu memasuki tiap rongga. Bersaranglah dalam tubuhku, tumbuhkan bahagianya. Meski apa yang tersisa, harus habis terbunuh olehnya. bagiku tak mengapa, bila hanya ini cara untuk membuatmu tertawa. Ketika harus kuteteskan air mata, dalam diam dan senyum demi sebentuk cinta....