Sabtu, 20 November 2010

G.I.G.O Bukan GIGOLOfocus utama entry kali ni adalah berkaitan G.I.G.O…Tiba-tiba je masa dah ada kat rumah ni terfikir pasal GIGO.. Apakah GIGO itu?? Jangan salah paham ya bukan GIGOLO tetapi GIGO. GIGO ni amat penting dalam kehidupan kita sebagai hamba ALLAH yang sentiasa inginkan kebahagiaan dalam hidup. Dimana letaknya kebahagiaan hidup sebagai seorang hamba di atas muka bumi ini? Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza. Kebahagiaan masing-masing juga terletak pada cara yang berbeza. Namun sedarkan kita dalam mencari kebahagiaan itu perlu disertakan dengan redha. Apa yang kita lakukan jika disertakan dengan redha ALLAH maka kita akan bahagia dan yang paling penting redha ALLAH terletak pada redha ibu bapa. Jadi jangan sesekali membelakangkan ibu bapa dalam membuat keputusan.


Garbage in Garbage Out atau akronimnya GIGO amat penting dalam kehidupan kita. Kalau diterjemahkan secara terus maka maksudnya masuk sampah keluar sampah. Tetapi maksud yang cuba Mira sampaikan di sini adalah sekiranya input tidak elok maka output yang dihasilkan juga tidak elok. Semalam sempat Mira membaca buku Pendidikan Anak-anak tulisan Saedah Siraj yang mementingkan Pendidikan Anak-anak menurut Islam. Tidak mudah ya ingin mendidik anak-anak namun tidak sesukar mana jika kena acuannya. Ramai ibu bapa hari ini yang membesarkan anak-anak mereka bersama-sama syaitan. Kenapa Mira cakap macam tu??? Amboi sesedap rasa saja kan cakap mcm tu. Namun sedarlah bahawa untuk melahirkan anak-anak yang sempurna imannya bermula daripada diri ibu bapa itu sendiri.


Luqman Al-Hakim pernah menyebut “Aku mendidik anak-anakku 20 tahun sebelum mereka dilahirkan”. Jadi bermula daripada pemilihan calon pasangan yang beriman akan menentukan hidup anak-anak sangat penting. Ya memang benar, IMAN TAK BOLEH DIWARISI dan AMAT MUSTAHIL JIKA IMAN BOLEH DIWARISI namun IBU BAPA ADALAH MODEL KEPADA ANAK-ANAK, terdapat sebuah hadis yang menyatakan


“Sebaik-baik perkara yang diwariskan para ibu bapa kepada anak-anak adalah adab (percakapan dan perbuatan yang baik)”

Rasulullah juga pernah bersabda :


“Tidak ada seorang pun yang dilahirkan kecuali dilahirkan di atas fitrah maka ibu bapalah yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi”

Maksudnya di sini Ibu bapa yang melatih anak dan mencorakkan kehidupan anak-anak seperti mana yang mereka mahukan. Oleh itu, ibu bapa perlu menjaga akhlak, personaliti dan ketrampilan diri kerana anak-anak yang dilahirkan ibarat kain putih yang mana jika ibu bapa tidak mencorakkan dengan baik maka persekitaran lain akan mencorakkan anak-anak yang mungkin akan menjadi tidak baik.


Jika kita lihat hari ini, ramai ibu bapa yang terlalu sibuk urusan di luar rumah sehingga mengabaikan kasih saying kepada anak-anak di rumah yang menyebabkan anak-anak terjebak dengan perkara-perkara yang tidak elok (semata-mata mahukan perhatian ibu bapa).


Bila berbincang mengenai soal didikan kepada anak-anak soal makanan yang diberikan kepada anak-anak tidak boleh dilupakan. Dari mana sumber makanan atau pendapatan yang diberikan kepada anak-anak kita (Mira belum ada anak, namun ini sekadar peringatan apabila mempunyai anak nanti). Adakah dari sumber yang halal atau syubhah??? Makanan yang dimakan ni akan dibawa kemana-mana tau sebab akan bercampur dengan darah dalam badan kita (jadi daging).


Teringat satu dialog dengan kawan. Tak ingat pulak bersembang pasal apa masa tu, yang ingat dia kata

“Jom saya belanja awak. Hadiah la tu. Awak akan bawa hadiah tu kemana-mana, mungkin juga sampai mati”..


Tapi pastikan hadiah yang diberi tu dari sumber yang halal ya. Heheh…. Jangan buat naya kat orang..huhu


Beri makan anak ni bermula sejak hari pertama anak dilahirkan. SUSU IBU.. Halal ke susu ibu ni??? InsyaALLAH halal jika sumbernya halal. Sebab apa Mira cakap macam tu?? Sebabnya kalau si Ibu makan makanan yang haram atau dari sumber yang syubhah, maka susu ibu yang diberikan kepada anak-anak akan mempengaruhi perangai dan sikap anak apabila mereka besar nanti kerana sumber makanan yang diberikan berasal daripada sumber yang diragui. Waalahualam…


Mira tak nak sentuh banyak pasal pendidikan anak-anak, anda semua boleh baca daripada buku-buku yang terdapat di pasaran (kalau beli pun tak mahal) atau di perpustakaan (pinjam je free je pun).


Itulah pentingnya GIGO… Garbage In Garbage Out…InsyaALLAH ibu bapa yang baik akan melahirkan anak-anak yang baik. Tapi nanti ada pulak orang cakap, habis mcm mana anak tok Imam terlibat dengan maksiat??? Huh.. sapa nak jawab tu??

Jawabnya, bukan salah ibu mengandung. Itu sebab mereka yang hanyut dengan nafsu kerana janji syaitan dan iblis untuk menyesatkan manusia di muka bumi. Jadi, kita yang waras ni.. Pilihlah JALAN yng kita MAHUKAN…


Buat makluman, Mira baru je selesai menonton cerita Tiupan Sangkakala lakonan Rita Rudaini, Eman Manan dan beberapa pelakon lain. Kisah anak dan Isteri derhaka. Boleh dijadikan contoh GIGO bila part dia marah kat mak dia tu. Dia kata, dia jadi macam tu sebab mak n ayah dia …Nak ke kita jadi anak yang macam tu??? Selamat menonton. Minta maaf sebab tak dapat nak upload, dah banyak kali cuba, maybe sebab besar sangat kot..huhu.. Kalau nak tengok kena cari ler kat youtube ke atau kat mana-mana ek.. Minta maaf sangat-sangat... Lagi pun cerita ni dah pernah ditayangkan kat TV3 tapi tak ingat tahun bila.. Dah lama

Sumber : http://ukhwah-dhearty.blogspot.com/2010/11/gigo-bukan-gigolo.html?spref=fb

Jaafar Abu Talib Diberikan Sayap Syurga


JAAFAR bin Abi Talib atau dikenali dengan gelaran Jaafar at- Taiyar mErupakan sepupu kepada Rasulullah SAW. Beliau bukan sahaja mempunyai bentuk badan Dan raut wajah yang menyerupai Rasulullah, malah perangainya juga seakan-akan sama dengan baginda.

Beliau adalah seorang pemuda yang jujur, amanah, bijak, Dan termasuk salah seorang pelopor ternama Islam.Jaafar memeluk Islam bersama-sama dengan isterinya Amma binti Umais pada Hari yang sama. Mereka berdua bersama-sama menanggung segala pahit perit dengan ketabahan tanpa memikirkan bilakah penderitaan itu akan berakhir.

Mereka juga telah menyertai rombongan awal kaum Muslimin untuk berhijrah ke Habsyah (Ethiopia) Dan tinggal di sana selama beberapa tahun. Pasangan itu dikurniakan tiga orang anak iaitu Muhammad, Abdullah Dan Auf.

Selama berada di Habsyah, Jaafar menjadi jurubicara yang lancar Dan sopan sesuai dengan panji Islam yang dipegangnya. Itulah nikmat Allah yang tidak ternilai dikurniakan kepadanya. Ini berlaku semasa penghijrahan kaum Muslimin ke Habsyah.

Penghijrahan itu membuatkan puak Quraisy berasa tidak senang hati. Maka mereka pun menghantar utusan untuk mempengaruhi Dan memperdayakan pemerintah Ethiopia. Pemerintah Habsyah ketika itu bernama Najashi (Negus) yang menganut agama Nasrani.

Utusan puak Quraisy telah membawa banyak hadiah untuk memujuk pemerintah Habsyah agar tidak membenarkan kaum Muslimin tinggal di sana.

Najashi sebagai pemerintah telah mengadakan satu pertemuan. Pertemuan itu dihadiri oleh kaum Muslimin, puak Quraisy Dan pemimpin-pemimpin agama Najashi.

Pada kesempatan itulah, puak Quraisy telah berkata: "Wahai Raja yang mulia, telah menyusur ke negeri paduka orang yang bodoh Dan tolol. Mereka tinggalkan agama nenek moyang Dan tidak pula menganut agama paduka, tetapi mereka membawa agama baru yang tidak pernah kami kenali."

Najashi pun bertanya kepada kaum Muslimin: "Agama apakah yang kamu bawa yang bukan agama kami?"

Jaafar pun bangkit berdiri Dan menjawab dengan sopan serta lancar sekali.

Katanya: "Wahai paduka yang mulia. Dahulu kami memang orang-orang bodoh Dan jahil, kami menyembah berhala Dan melakukan bermacam-macam perkara lagi.

"Tetapi kini Allah SWT mengirimkan seorang rasul untuk membimbing kami ke jalan yang benar. Kami menerimanya Dan oleh sebab itulah kaum kami memusuhi kami. Lantaran itulah kami berpindah ke negeri paduka."

Najashi pun bertanya lagi: "Apa pandangan kalian tentang Isa?"

Jaafar pun bangkit lagi: "Baginda ialah seorang hamba Allah Dan Rasul-Nya serta kalimah-Nya yang ditiupkan kepada Maryam Dan roh daripada-Nya."

Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW, Najashi berpuas hati Dan membenarkan mereka terus tinggal di Habsyah.

Jaafar telah syahid ketika menyertai peperangan Muktah. Beliau berjuang hingga ke titisan darah yang terakhir. Walaupun beliau cedera, namun panji Islam masih tetap dipeluk kukuh di celah-celah pangkal dada Dan lengannya. Pada waktu itu, kedua-dua belah tangannya telah pun putus dipotong oleh pihak musuh.

Ketika beliau syahid, terdapat lebih 90 kesan tikaman pada seluruh badannya.

Rasulullah menyifatkan kedudukan Jaafar sebagai burung bersayap dua di syurga.

KAJIAN MENGENAI 50 MUSLIM PALING BERPENGARUH DI DUNIA.....apa pendapat anda...?


1. His Majesty King Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud, King of Saudi Arabia, Custodian of the Two Holy Mosques

2. His Eminence Grand Ayatollah Hajj Sayyid Ali Khamenei, Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran

3. His Majesty King Mohammed VI, King of Morocco

4. His Majesty King Abdullah II bin Al Hussein, King of the Hashemite Kingdom of Jordan

5. His Excellency Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of the Republic of Turkey

6. His Majesty Sultan Qaboos bin Sa'id al Sa'id, Sultan of Oman

7. His Eminence Grand Ayatollah Sayyid Ali Hussein Sistani, Marja of the Hawza, Najaf

8. His Eminence Sheikh Al Azhar Dr Muhammad Sayyid Tantawi, Grand Sheikh of the Al Azhar University, Grand Imam of Al Azhar Mosque

9. Sheikh Dr Yusuf Qaradawi, Head of the International Union of Muslim Scholars

10. His Eminence Sheikh Dr Ali Goma'a, Grand Mufti of the Arab Republic of Egypt

11. His Eminence Sheikh Abdul Aziz Ibn Abdullah Aal al Sheikh, Grand Mufti of the Kingdom of Saudi Arabia

12. Mohammad Mahdi Akef, Supreme Guide of the Muslim Brotherhood

13. Hodjaefendi Fethullah Gullen, Turkish Muslim Preacher

14. Amr Khaled, Preacher and Social Activist

15. Hajji Mohammed Abd al Wahhab, Ameer of the Tablighi Jamaat, Pakistan

16. His Royal Eminence Amirul Mu'minin Sheikh as Sultan Muhammadu Sa'adu Abubakar III, Sultan of Sokoto

17. Seyyed Hasan Nasrallah, Secretary General of Hezbollah

18. Dr KH Achmad Hasyim Muzadi, Chairman of Nahdlatul Ulama, Indonesia

19. Sheikh Salman al Ouda, Saudi Scholar and Educator

20. His Highness Shah Karim al Hussayni, The Aga Khan IV, 49th Imam of the Ismaili Muslims

21. His Highness Emir Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, Ruler of Dubai, Prime Minister of the United Arab Emirates

22. His Highness General Sheikh Mohammed bin Zayed al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces

23. Sheikh Dr M Sa'id Ramadan al Bouti, Leading Islamic Scholar in Syria

24. His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam

25. His Eminence Professor Dr Sheikh Ahmad Muhammad al Tayeb, President of Al Azhar University

26. His Eminence Mohammad bin Mohammad al Mansour, Imam of the Zaidi Sect of Shi‘a Muslims

27. His Eminence Justice Sheikh Muhammad Taqi Usmani, Leading Scholar of Islamic Jurisprudence, Pakistan

28. His Excellency President Abdullah Gul, President of the Republic of Turkey

29. Sheikh Mohammad Ali al Sabouni, Scholar of Tafsir

30. His Eminence Sheikh Abdullah Bin Bayyah, Deputy-Head of the International Union of Muslim Scholars

31. Her Eminence Sheikha Munira Qubeysi, Leader of the Qubeysi Movement

32. His Eminence Sheikh Ahmad Tijani Ali Cisse, Leader of Tijaniyya Sufi Order

33. Sheikh al Habib Umar bin Hafiz, Director of Dar al Mustafa, Tarim, Yemen

34. Khaled Mashaal, Leader of Hamas

35. Professor Dr M Din Syamsuddin, Chairman of Muhammadiyya, Indonesia

36. Maulana Mahmood Madani, Secretary General of Jamiat Ulemae-Hind, India

37. Sheikh Habib Ali Zain al Abideen al Jifri, Director General of the Tabah Foundation, UAE

38. Sheikh Hamza Yusuf Hanson, Founder of Zaytuna Institute, USA

39. His Eminence Sheikh Professor Dr Mustafa Ceric, Grand Mufti of Bosnia and Herzegovina

40. His Excellency Professor Dr Ekmelledin Ihsanoglu, Secretary General of the Organization of the Islamic Conference

41. General Mohammad Ali Jafari, Commander of the Revolutionary

Guard, Iran

42. Dato' Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat, Religious Guide of the Islamic Party of Malaysia

43. Motiur Rahman Nizami, Ameer of the Jamaat-e-Islami, Bangladesh

44. Professor Sayid Ameen Mian Qaudri, Barelwi Leader and Spiritual Guide

45. His Holiness Dr Syedna Mohammad Burhannuddin Saheb, 52nd Da‘i l-Mutlaq of the Dawoodi Bohras

46. Dr Abdul Qadeer Khan, Pakistani Nuclear Scientist

47. Professor Dr Seyyed Hossein Nasr, Islamic Philosopher

48. Abdullah 'Aa Gym' Gymnastiar, Indonesian Preacher

49. Sheikh Mehmet Nazim Adil al Qubrusi al Haqqani, Leader of Naqshbandi-Haqqani Sufi Order

50. His Excellency Dr Abd al Aziz bin Uthman Altwaijiri, Secretary General of the Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization

Tokoh : Kenali Dr. Afifi Al-Akiti


Nama penuh : Doktor Mohammad Afifi al-akiti


Umur : 33 tahun


Tempat Kelahiran : Batu Gajah, Perak.


Pekerjaan : Anak Melayu pertama sebagai Pensyarah di University Oxford.


Ramai orang malaysia terutama nya muslim yang tidak begitu mengenali Dr. Afifi berbanding mawi ataupun siti nurhaliza. Dr. Afifi adalah melayu pertama yang berasal dari malaysia menjawat jawatan pensyarah di salah satu universiti termasyur dunia iaitu OXFORD. Baca sini.


Dr. Afifi dah berkahwin dan dikurniakan dua cahaya mata, yang dipercayai kedua-dua nya ialah lelaki. Menarik pada Dr. Afifi ialah selain daripada pendidikan agama di beberapa universiti, dia juga pernah belajar di pondok-pondok agama, di sekitar indonesia sebelum belajar di salah satu universiti seattle dan seterusnya bekerja di sana untuk beberapa tahun. Dr. Afifi menguasai 7 jenis bahasa di antara ialah ;


Bahasa melayu
Bahasa English
Bahasa Arab
Bahasa Latin
Bahasa yunani kuno
Bahasa perancis


Tak ramai orang malaysia kenal Dr. Afifi neh, nama dia memang kurang terkenal kat malaysia sebab bukan kemahsyuran pun yang dia cari kat dunia neh. Bagi korang yang sedang mencari beberapa artikel online dari Dr. Afifi boleh klik sini. Boleh klik sini dan sini untuk melihat lebih dekat jawatan yang dia pegang sekarang. Dan sini untuk membaca pandangan umum dari mereka yang pernah berjumpa Dr. Afifi secara berdepan. Dan yang ini adalah profile Dr. Afifi di facebook, manakala ini adalah video youtube di mana Dr. Afifi pernah menjadi tetamu jemputan untuk rancangan analisis astro awani.


Korang cuba fikir sejenak, apa guna anak-anak remaja kita pergi buang masa, buang undi dan jadi tolol dengan meminati akedemi fantasia, mari menari, sehati berdansa dan mentor? Sedangkan lebih baik anak-anak muda kita di dedahkan dengan pencapaian Dr. Afifi neh supaya anak-anak muda kita boleh mencontohi kejayaan Dr. Afifi. Sudah sampai masa nya, pemimpin kita mengharamkan semua rancangan-rancangan hiburan yang sesat lagi menyesatkan demi memelihara akidah umat islam semalaysia.http://www.theology.ox.ac.uk/people/staff-list/dr-afifi-al-akiti.html