Isnin, 8 November 2010

Kebudayaan : Tarian Dabus Perak Darul Ridzuan


Pada peringkat awal pengenalan dabus di negeri ini nasyid dabus dilagukan dalam bahasa Arab dan lagu-lagu rentak tarinya dinyanyikan sama ada di dalam bahasa Arab atau bahasa melayu mengikut dari mana asal kesenian ini dibawa.

Apabila telah sekian lama bertapak di sini, senikata nasyid dan lagu ini mula diubah ke dalam bahasa tempatan iaitu bahasa melayu mengikut kesesuaian tempat serta daya kreativiti penggubahnya.

Pada umumnya senikata nasyid dan lagu-lagu dabus ini memuji kebesaran Allah dan Rasulnya
Pakaian Penari


Pakaian penari-penari mirip kepada pakaian pahlawan. Sepasang pakaian penari lelaki yang lengkap terdiri dari sepasang seluar panjang, baju melayu telok be-langa berlengan paras siku, sampin, tanjak dan se-helai selempang. Untuk kelihatan lebih gagah, pa¬kaian ini diperbuat dari kain berwarna hitam. Warna hitam ini ada kaitannya dengan unsur-unsur kekebalan.

Pakaian penari wanitanya pula mirip kepada pakaian srikandi, berseluar rencong Aceh, berbaju kurung cekak musang, bersampin, berselerapang dan berbeng-kung. Pakaian ini lebih dikenali sebagai Puteri Perak.

Pakaian Pemuzik

Pemuzik biasanya berpakaian baju melayu sedondon lengkap dengan sampin dan memakai songkok atau pun tengkolok. Pada masa lalu, pemuzik memakai pakaian sama seperti penari tetapi tanpa selempang.

Pakaian Khalifah

Khalifah dabus biasanya berpakaian baju berwarna hitam, berseluar panjang dan memakai ikat kepala (semutar) atau bertengkolok ikatan 'getam pekasam’. Walau bagaimana pun cara berpakaian berubah mengikut peredaran masa. Kini boleh dilihat khalifah berpakaian dalam warna yang lebih menarik yang tidak terbatas kepada warna hitam sahaja.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:-

  1. Kemiyan
  2. Bertih
  3. Beras Kunyit
  4. Tepung Tawar
  5. Air Penawar Bisa (Pemulih)

Kemiyan:

Kemiyan amat penting di dalam segala upacara atau majlis yang berkaitan dengan perubatan tradisional. Kemiyan ini dibakar di dalam sebuah bekas khas yang disebut perasap. Sebelum permainan dabus dimulakan, kemiyan diasapkan di sekeliling gelanggang.

Kemiyan ini jaga digunakan bagi mengasap peralatan-peralatan persembahan seperti anak dabus dan penari-penari sebelum mereka masuk ke gelanggang.

Bertih Dan Beras Kunyit:


Bahan-bahan ini digunakan untuk menabur dan menyiram seluruh gelanggang dan kawasan sekelilingnya bagi menjauhkan dari segala gangguan yang tidak diingini.

Tepung Tawar:

Air tepung tawar direnjis sepertimana menabur bertih dan beras kunyit. Perenjis air tepung tawar ini terdiri daripada daun-daun pilihan seperti daun kabung, daun sepulih, daun setawar daun sambar dan daun ati-ati hitam. Daun-daun ini dirangkaikan dalam satu ikatan sebesar ibu jari dan direndamkan di dalam sebuah mangkuk yang berisi air.

Daun-daun itu dipilih berdasarkan kepada sumpahan daun itu sendiri. Umpamanya daun sepulih bertindak sebagai pemulih, daun setawar sebagai penawar dan daun kabung serta daun sambar adalah sumpahan bagi makhluk halus.


Air Penawar Bisa:

Air penawar bisa pula penting bagi membasuh luka-luka dan menawarkan bisa-bisa besi pada lengan penari-penari akibat tikaman anak-anak dabus. Campuran bahan-bahan air penawar bisa ini terdiri daripada hirisan umbut pisang, daun setawar yang diramas, daun sireh serta hirisan batang serai. Seperti bahan-bahan lain, air penawar bisa ini juga dijampi.


sumber : http://tariandabus.blogspot.com/